Hieronder vind je verschillende links naar documenten en andere (visuele) content. Graag bronvermelding plaatsen bij het gebruik van deze content.

De samenvatting van het Manifest lees u hier. Het gehele document (71 pagina’s .PDF bestand) is daar ook te downloaden.

Dit Manifest is opgesteld naar aanleiding van het in opdracht van de gemeente opgestelde ‘Ruimtelijk haalbaarheidsonderzoek windenergie Gemeente De Bilt’, waarin locaties genoemd worden waar mega windturbines geplaatst zouden kunnen worden.

Als betrokken bewoners zijn we hier enorm van geschrokken en hebben ons vanuit alle kernen verenigd in Energie De Bilt.

Wij zijn die 89% van de inwoners die oplossingen zoeken in de strijd tegen de klimaatverandering. Maar zijn we ook de 88% die geen heil zien in het plaatsen van windturbines in ons pittoreske landschap.

Tip: gebruik het zoekveld, type De Bilt in om te kunnen filteren.

Bron: RTV Utrecht

Energie De Bilt laat graag zien, hoe vervreemdend hoog 240 meter eigenlijk is.

Ter vergelijking: één windturbine van 240 meter hoog is 15 keer het gemeentehuis Jagtlust (16 meter) op elkaar gestapeld en ruim 2 keer de Domtoren (112 meter). Zelfs de Euromast (185 meter) kan niet in de schaduw staan van de reuzen.

Kortom, er bestaan in de wijde omtrek van onze prachtige groene gemeente geen goede referenties. Het zullen met grote afstand in de wijde omgeving, dé gezichtsbepalende objecten in het landschap worden.

Energie De Bilt – voor alternatieven, tegen windturbines.

Twitter: https://twitter.com/energiedebilt​

Instagram: https://www.instagram.com/energiedebilt/​

Facebook: https://www.facebook.com/energiedebilt1​

Film door: https://www.youtube.com/user/offlinem…

Energie De Bilt heeft haar best gedaan om met de grootst mogelijke zorgvuldigheid en naar werkelijk schaalgrootte, turbines te ‘plaatsen’ in bestaande omgevingen in de gemeente De Bilt. Om zo een beeld te schetsen van hoe het is om een windturbine in ‘je achtertuin’ te hebben staan. Hierbij is rekening gehouden met dezelfde ‘lens’ als die van het menselijk oog. De afstanden en hoogtes zijn bemeten met behulp van Google Earth Pro.

Windturbine 240 meter hoogte op rotonde Hessenweg/Looydijk, De Bilt. Let op: deze locatie is fictief, maar de afstand tot de camera is exact 300 meter: https://bit.ly/turbinehessenweg

Hessenweg-windturbines-300meter@2x

Graag bronvermelding Energie De Bilt. Download: https://bit.ly/imagemanifest

Manifest-Energie-De-Bilt@2x

Graag bronvermelding Bosch en van Rijn. Download: https://bit.ly/3tHLqQz
Het hele onderzoek is hier te downloaden.

Zoekgebieden-Windturbines-Windmolens-De-Bilt

Zoeklocaties-windturbines-de-bilt@2x

(Bron: gemeente De Bilt)