Uit onderzoek van de gemeente blijkt dat 89% van de inwoners de gevolgen van klimaatverandering wil tegengaan. Maar dat slechts 12% van de inwoners (pag. 15) aangeeft voor windturbines als oplossing te zijn.

Laat uw stem -opnieuw- klinken, lees en teken de petitie:

Tegen windturbines van 240 meter hoog.
Vóór een gemeenschappelijke visie op een duurzame toekomst.

Laat uw stem -opnieuw- klinken en teken de petitie:

Tegen windturbines van 240 meter hoog.
Vóór een gemeenschappelijke visie op een duurzame toekomst.

Energie De Bilt op social media

Volg Energie De Bilt ook via social media:

Over Energie De Bilt

Wat is de impact van windturbines van 240m hoog op onze omgeving en die van de toekomst? Die vraag stelt en verbindt een groeiende groep burgers uit alle kernen en grensgebieden van onze gemeente, verenigd onder de naam Energie de Bilt.

Dat we nu echt in actie moeten komen om de klimaatverandering een halt toe te roepen is helder. En dat we daar als inwoners ook allemaal onze schouders onder moeten zetten ook. Waarom dan twijfelen aan de inzet van windturbines? Die lossen toch het probleem op? Of toch niet..?

Uit onderzoek van de gemeente in juli 2020, blijkt dat 89% van de burgers het ‘(zeer) belangrijk’ vinden om de gevolgen van de klimaatverandering tegen te gaan. Maar in datzelfde onderzoek (zie pag. 15) is slechts 12% van de ondervraagden het eens met het plaatsen van windmolens als oplossing.

En dit was nog vóór de aankondiging dat er in het verkennende gebiedsonderzoek dat volgde werd gerekend met mega turbines van 240 meter hoog. Dit is ruim 2 keer hoogte van de Domtoren in Utrecht. En dat deze turbo torens op minimaal 300 meter van bewoning kunnen komen te staan. In een gebied dat behoort tot één van de meest windstille gebieden van ons land (bron: KNMI).

De vragen die de burgers achter Energie De Bilt onderzoeken zijn:

  • Hoe solidair en gemeenschappelijk is een oplossing, als de rekening (van deze energietransitie) door slechts een klein deel van de inwoners moet worden ‘betaald’?
  • Windturbines en subsidieregelingen: naar wie gaan de baten en naar wie de lasten?
  • Wat doen deze turbines met ons welzijn en gezondheid?
  • Welke impact hebben deze turbines op het aanzicht van het landschap en het welzijn van dieren?
  • En als belangrijkste: hoe zien wij de toekomst voor onszelf en de generaties na ons? Welke alternatieven zijn voorhanden nu en in de nabije toekomst?

In de komende weken zal Energie De Bilt op deze vragen een antwoord geven.

Daarnaast hebben we gesprekken met de verantwoordelijk wethouder Anne Brommersma. We hebben haar gevraagd of ze bereid is om een (h)echte samenwerking aan te gaan met de inwoners van onze gemeente. We hebben voor ogen dat we met een representatieve vertegenwoordiging uit de verschillende kernen van de gemeente een brede visie kunnen vormen.
Om vanuit daar een stappenplan te maken hoe wij, als burgers en gemeente samen, de klimaatdoelstellingen voor 2030 gaan halen. 

We zijn ons bewust van wat dit vraagt van de wethouder die op de rijdende trein van de U16 (de regio van 16 gemeentes waarbinnen iedere gemeente haar aandeel in de energietransitie kenbaar zal maken) een stop moet maken om echt met ons samen te gaan werken. En dat vraagt om politieke moed. Maar wij zien dit als een noodzakelijke stop, want anders raast deze trein aan ons voorbij, op een sterk verouderd spoor. 

De huidige planning is om in mei het aanbod van de gemeente De Bilt aan de U16 voor te leggen aan de gemeenteraad. Het aanbod dat bepaalt wat wij als gemeente gaan bijdragen aan het produceren van een x-aantal terawattuur. Dit is een ‘leeg’ getal, als daar niet een breed gedragen visie aan ten grondslag ligt.

Wat we van alle inwoners van de gemeente vragen is:

  • Informeer je goed, trek samen op, ook al komen de turbines niet in jouw achtertuin. Het heeft immers invloed op de toekomst van de gehele gemeente.
  • Steun het creëren van een positieve visie op een duurzame toekomst: knip de poster in de Vierklank uit, of download deze hier, hang hem achter uw raam en teken de petitie

Deel dit bericht op social media. Kleine moeite, grote impact.

Inspreken raadsvergadering

U heeft als inwoner het recht om in te spreken en uw zorgen te uiten. Hoe? Lees hier verder.
Gelijk aanmelden bij de griffier? Klik op onderstaande knop.

Wordt vrijwilliger

Helpen? Graag!
Flyeren, handtekeningen verzamelen of meewerken aan een nieuwe visie. We zijn voor en door burgers, dus je bent van harte welkom.